Özel Besi Sığırcılığı İşletmelerinde Irk Tercihleri ve Besi Uygulamaları
No Thumbnail Available
Date
2009
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
Ergani ilçesindeki besi sığırcılığı işletmelerinin besi uygulamaları, ırk tercihleri ve bunlara işletmecilerin eğitim ve deneyimlerinin etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gayeli olarak seçilen ilçe merkezi ve 24 köyde 167 işletmede anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerin çoğunluğu (%53.9) beside melez ırkları, okur yazar olmayanlar ise yerli ırkı (%48.5) tercih etmekte, eğitim seviyesi arttıkça yerli ırk tercihi azalırken melez ırk tercihi artmaktadır. İşletmelerin çoğunluğu (%60.5) beside \"mera+kesif yem\" programı uygularken bunu \"kesif yem+kaba yem (ahırda)\" (%21.6) ve her ikisi (%18) seçeneği izlemektedir. Sığırların besiye alınma yaşı genel olarak (%82) 10-18 ay olup, işletmelerin %57.5'i orta süreli (120-220 gün) besiyi tercih ederken, lise+ yetiştiriciler (%76.9) uzun süreli besiyi tercih etmektedir. İşletmelerin çoğunluğu (%71.9) hayvanları kesim ağırlığına ulaştığında, %21'i yeterli fiyat oluştuğunda besiyi sonlandırmakta ve %70.7'si ise hayvanlarını besi sonunda keserek değerlendirmektedir. İşletmecilerin %64.7'si besicilikten memnun olduğunu belirtmekte, eğitim düzeyi ile deneyimin artışına paralel olarak bu oranda artış olurken, yaşın artmasına paralel olarak memnuniyet oranında azalma görülmüştür. Besicilikten memnun olma nedeni olarak, işletmecilerin %81.5'i \"yapacak başka işim yok\" seçeneğini işaretlemişlerdir.
Description
Keywords
Tarımsal Ekonomi Ve Politika, Ziraat Mühendisliği, Ziraat, Toprak Bilimi
Turkish CoHE Thesis Center URL
WoS Q
N/A
Scopus Q
N/A
Source
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Volume
40
Issue
2
Start Page
35
End Page
41