Osmanlı Mutfak Kültüründe Şerbet

dc.contributor.author Obuz, Münife
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:57:40Z
dc.date.available 2025-05-10T17:57:40Z
dc.date.issued 2024
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Osmanlıların sofralarına lezzet ve renk veren içecekten birisi de şüphesiz şerbettir. Gerek saray mutfağında, gerekse halkın sofrasında yaygın olarak tüketilen şerbet, günümüzde de sofralarda yer alan meşrubatlardan birisidir. Vazgeçilmez olma sebeplerinden birisi şerbetin üzüm, ayva, armut, incir, limon, elma, şeftali, erik, kayısı ve daha pek çok kolay bulunan meyveden imal edilmesidir. Bir diğer sebep ise bu meşrubatın insan sağlığına iyi geldiği konusundaki yaygın inançtır. Şerbet çeşitli baharatlarla tatlandırılarak elde edilen çeşitleri ile geniş bir tüketici kitlesine hitap eden bir içecek olmuştur. Farklı şekillerde hazırlanan şerbetler sadece sofraların değil tören ve merasimlerin vazgeçilmezleri arasındaki yerini de her zaman korumuştur. Bu çalışmada genel olarak Osmanlı mutfak kültüründe şerbetin yeri ele alınmaya gayret edilecektir. Şerbetin, hem padişah ve devlet ileri gelenleri açısından hem de Osmanlı tebaası nezdindeki önemi, sunumu, çeşitleri ve tüketim alanları ortaya konmaya çalışılacaktır. Bu sayede şerbetin, Osmanlı mutfak kültüründeki zenginliğine dair fikir sunulacaktır. en_US
dc.identifier.doi 10.21550/sosbilder.1337526
dc.identifier.endpage 266 en_US
dc.identifier.issn 1302-2423
dc.identifier.issn 2564-6834
dc.identifier.issue 46 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 255 en_US
dc.identifier.trdizinid 1224405
dc.identifier.uri https://doi.org/10.21550/sosbilder.1337526
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1224405/osmanli-mutfak-kulturunde-serbet
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/20101
dc.identifier.volume 25 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.institutionauthor Obuz, Münife
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Folklor en_US
dc.subject Arkeoloji en_US
dc.subject Tarih en_US
dc.title Osmanlı Mutfak Kültüründe Şerbet en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files