Effects of Nitrogen Doses and Forms on the Yield and Same Yield Components of Lentil (Lens Culinaris Medic.)in Van Conditions

dc.contributor.advisor Çiftçi, Vahdettin
dc.contributor.author Doğan, Yusuf
dc.date.accessioned 2025-06-30T15:34:34Z
dc.date.available 2025-06-30T15:34:34Z
dc.date.issued 2004
dc.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu çalışma, Van koşullarında Sazak-91 mercimek çeşidi için en uygun azot form ve dozunun belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Deneme, 2001-2002 sezonunda bir yıllık olarak yürütülmüştür. Denemede Sazak-91 çeşidine dört farklı azot dozu (0, 2, 4 ve 6 kg/da) ve dört farklı azot formu (amonyum nitrat, amonyum sülfat, üre ve organik azot) uygulanarak verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Deneme Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Deneme Desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Tane verimi ve bazı verim öğeleri azot form ve dozlarından önemli ölçüde etkilenmiştir. İki yıllık deneme sonuçlarına göre en yüksek birim alan tane verimi 180.1 kg/da ile azotun sülfat formunun 4 kg/da dozundan elde edilirken, en düşük birim alan tane verimi ise kontrol parsellerinden elde edilmiştir. Anahtar kelimeler: Mercimek, azot, form, doz, verim, Lens culinaris.
dc.description.abstract This study was rained out to determine the most suitable nitrogen form and levels for lentil cultivar, Sazak-91, under Van ecological conditions, in 2001-2002 season. Four nitrogen levels (0, 2, 4 and 6 kg/da) and four nitrogen forms (ammonium nitrate, ammonium sulphates, urea and organic N) were applied in Sazak-91 lentil cultivar to find out their effects on the yield and some yield components. The experiment was designed in the complete randomized block design with three replications. Grain yield and some yield components were affected by nitrogen forms and levels significantly. According to results the highest seed yield was obtained from sulphates form and 4 kg/da nitrogen level with 180.1 kg/da, while the lowest value was 1 10 kg/da from control parcels. Key words: Lentil, nitrogen, dosage, form, yield, Lens culinaris en_US
dc.identifier.endpage 44
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=ERzfJLahXz4lHWyByonS6V6DVB0GJcenopCDAAe1o6EBTk7ltkEItlOSMa7JdhUC
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/25608
dc.identifier.yoktezid 154817
dc.language.iso tr
dc.subject Ziraat
dc.subject Lens Culinaris
dc.subject Mercimek
dc.subject Verim Ögeleri
dc.subject Agriculture en_US
dc.subject Lens Culinaris en_US
dc.subject Lentil en_US
dc.subject Yield Components en_US
dc.title Effects of Nitrogen Doses and Forms on the Yield and Same Yield Components of Lentil (Lens Culinaris Medic.)in Van Conditions
dc.title Van Koşullarında Azot Form ve Dozlarının Mercimekte (Lens Culinaris Medic.) Verim ve Bazı Verim Öğelerine Etkisi en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections