Sinema Perdesinde Gastronomi Görüntüsü: Yemeğin Sosyolojik Yansımaları
| dc.contributor.author | Çakır, Merve Uçkan | |
| dc.contributor.author | Işık, Ebrar Parmaksızoğlu | |
| dc.contributor.author | Şengül, Serkan | |
| dc.date.accessioned | 2025-05-10T17:52:50Z | |
| dc.date.available | 2025-05-10T17:52:50Z | |
| dc.date.issued | 2020 | |
| dc.department | T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Sakarya Uygulamali Bi̇li̇mler Üni̇versi̇tesi̇,Sakarya Uygulamali Bi̇li̇mler Üni̇versi̇tesi̇ | en_US |
| dc.description.abstract | Tarih boyunca yemek, insanoğlu için çeşitli anlamlar yüklenen önemli bir olgu olarak sosyal hayatın bir parçası haline gelmiştir. Gündelik hayatın içerisinde yeme faaliyetlerinin etrafında şekillenen iletişim, toplumsal hayatı yansıtan sinemada da kendine özgü bir anlatıma sahiptir. Hayata dair görsel bir seyir sunan sinema, yemeğe dair anlamları aktarması bakımından oldukça önemlidir. Son zamanlarda artan, yemeğin görsel kültür anlatımı içerisinde yer alan görünürlüğü bu araştırmayı oluşturan unsurlardan biridir.Bu çalışmada, sinema anlatımı içerisinde yemeği bir dil olarak kullanan filmlerde, verilmek istenen mesajların temaları incelenmiştir. Bu bağlamda vizyona giren ve ulaşılabilirlik kısıtı bulunmayan seçilen yemek konulu 43 adet sinema filmi içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Filmlerde işlenen yemek olgusunun verilmek istenen mesajlar bağlamında yarattığı toplumsal algıların anlaşılabilmesi bu çalışmanın amaçlarındandır. Yemek konulu filmlerin aktardığı sosyal, dini ve kültürel yansımaları belirlemek bu araştırmanın diğer amaçlarındandır. Sinema toplumsal hayatın yansıtılması konusunda önemli aktarımlara sahiptir. Bu araştırmanın kapsamı doğrultusunda incelenen filmlerde, toplumun yaşayış biçimleri, kültürel, sosyal ve ekonomik yansımaları yemek merkezinde işlenmektedir. | en_US |
| dc.identifier.doi | 10.21325/jotags.2020.757 | |
| dc.identifier.endpage | 3191 | en_US |
| dc.identifier.issn | 2147-8775 | |
| dc.identifier.issue | 4 | en_US |
| dc.identifier.scopusquality | N/A | |
| dc.identifier.startpage | 3173 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 411841 | |
| dc.identifier.uri | https://doi.org/10.21325/jotags.2020.757 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/411841/sinema-perdesinde-gastronomi-goruntusu-yemegin-sosyolojik-yansimalari | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14720/18483 | |
| dc.identifier.volume | 8 | en_US |
| dc.identifier.wosquality | N/A | |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Journal of Tourism and Gastronomy Studies | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Otelcilik | en_US |
| dc.subject | Konaklama | en_US |
| dc.subject | Spor Ve Turizm | en_US |
| dc.subject | Beslenme Ve Diyetetik | en_US |
| dc.subject | Sosyoloji | en_US |
| dc.title | Sinema Perdesinde Gastronomi Görüntüsü: Yemeğin Sosyolojik Yansımaları | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |