Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans Regia L) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri

dc.contributor.author Balta, Fıkrı
dc.contributor.author Muradoğlu, Ferhad
dc.date.accessioned 2025-05-10T16:51:05Z
dc.date.available 2025-05-10T16:51:05Z
dc.date.issued 2010
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Bu araştırmada, Ahlat yöresinden selekte edilen 15 ümitvar ceviz genotipinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerine yer verilmiştir. Ümitvar genotiplerde meyve ağırlığı 9.91-15.22 g, iç ağırlığı 5.00-6.24 g, iç oranı %40.9-52.3 değerleri arasında kaydedilirken; yağ, protein, kül ve nem oranları sırasıyla % 51.5-62.8, % 15.5-23.3, % 2.2-4.2 ve % 1.0-2.4 olarak belirlenmiştir. Seçilen genotiplerin meyveleri (100 g iç ceviz) ortalama olarak % 3.11 N, 399.55 mg/100g P, 616.00 mg/100g K, 169.04 mg/100g Ca, 296.27 mg/100g Mg ve 20.25 mg/100 g Na içermişlerdir. Tüm genotiplerin meyvelerinde potasyum içeriği diğer elementlerden daha yüksek bulunurken, bunu fosfor, magnezyum, kalsiyum ve sodyum içerkleri takip etmiştir. Bununla birlikte, meyvelerde Cu içeriği 0.35 mg/100g ile 1.43 mg/100g arasında tespit edilmiştir. en_US
dc.identifier.endpage 45 en_US
dc.identifier.issn 1308-7576
dc.identifier.issn 1308-7584
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality Q3
dc.identifier.startpage 41 en_US
dc.identifier.trdizinid 108921
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/108921/ahlat-bitlis-yoresinden-selekte-edilen-cevizlerin-juglans-regia-l-bazi-fiziksel-ve-kimyasal-ozellikleri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/2190
dc.identifier.volume 20 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.subject Gıda Bilimi Ve Teknolojisi en_US
dc.subject Bitki Bilimleri en_US
dc.title Ahlat (Bitlis) Yöresinden Selekte Edilen Cevizlerin (Juglans Regia L) Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files