Horoz İbiği (Amaranthus Albus L.) Bitkisinde Riboflavin ve Peg 6000 Uygulamalarının Bazı Büyüme Parametreleri ve Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkisi

dc.contributor.author Oral, Erol
dc.contributor.author Tunçtürk, Murat
dc.contributor.author Tunçtürk, Rüveyde
dc.contributor.author Toprak, Tülay
dc.date.accessioned 2025-05-10T17:57:49Z
dc.date.available 2025-05-10T17:57:49Z
dc.date.issued 2024
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada horoz ibiği (Amaranthus albus L.) bitkisinde PEG 6000 ile oluşturulan farklı ozmotik basınçta (kontrol, -0.5 MPa, -1.0 MPa ve -1.5 MPa) kuraklık stresi ile Riboflavin (B2) (kontrol, 0.1, 0.5, 1.0 ve 2.0 mM) uygulamalarının büyüme parametreleri ile biyokimyasal değişiklikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada horoz ibiği bitkisinin yaprak sayısı (12.33-21.04 adet bitki-1), yaprak uzunluğu (5.44-8.22 cm), yaprak alan indeksi (4.23-25.04 cm2), yaprak taze ağırlığı (0.22-0.64 g), yaprak kuru ağırlığı (0.06-0.08 g), antosiyaninler (23.69-64.47 dx), fenolikler (94.46-177.79 mg g-1), flavanoid(47.04-99.58 mg g-1), klorofil A (16.35-24.14 mg g-1), klorofil B (10.22-18.54 mg g-1), toplam klorofil (27.20-42.37 mg g-1) ve karetonoidler (3.90-5.36 mg g-1) gibi özellikler incelenmiştir. Çalışma sonucunda; PEG 6000 ile oluşturulan kuraklık stresi sonucunda yaprak sayısı, yaprak uzunluğu, yaprak alan indeksi, yaprak taze ağırlığı klorofil a ve b ile toplam klorofil miktarı kısmen ya da tamamen azaldığı görülmüştür. Araştırmada antosiyanin, flavonoid ve fenolik madde içeriklerinde ise artışlara neden olduğu belirlenmiştir. Kuraklık stresinin yaprak kuru ağırlığı ve karetonoid miktarları etkisi ise istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. Bu çalışmada kuraklık stresine karşı riboflavin (B2) dozu uygulamalarının incelenen fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerden yaprak sayısı, yaprak tazeliği, yaprak alan indeksi, yaprak turgoru, fenolik ve flavonoid içerikleri üzerine olumlu, stresin etkilerini azaltıcı ve düzenleyici etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. en_US
dc.identifier.doi 10.24180/ijaws.1457261
dc.identifier.endpage 292 en_US
dc.identifier.issn 2149-8245
dc.identifier.issue 2 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 282 en_US
dc.identifier.trdizinid 1260864
dc.identifier.uri https://doi.org/10.24180/ijaws.1457261
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1260864/horoz-ibigi-amaranthus-albus-l-bitkisinde-riboflavin-ve-peg-6000-uygulamalarinin-bazi-buyume-parametreleri-ve-biyokimyasal-ozellikler-uzerine-etkisi
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/20160
dc.identifier.volume 10 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Bahçe Bitkileri en_US
dc.subject Çevre Bilimleri en_US
dc.subject Bitki Bilimleri en_US
dc.title Horoz İbiği (Amaranthus Albus L.) Bitkisinde Riboflavin ve Peg 6000 Uygulamalarının Bazı Büyüme Parametreleri ve Biyokimyasal Özellikler Üzerine Etkisi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files