Van İli ve İlçelerindeki Sığırcılık İşletmelerinde Kullanılan Yem Çeşitleri ve Hayvan Besleme Alışkanlıkları

No Thumbnail Available

Date

2001

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Bu araştırma, 1987-1996 yıllan arasında dağıtılan kültür ırkı sığırlan yetiştiren işletmelerde uygulanan hayvan besleme alışkanlıkları ile beslemede kullanılan yem çeşitlerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini Van il merkezi ve 5 ilçesinde 320 işletmede yapılan anket çalışması oluşturmaktadır. Anketler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Anketlerin analiz sonuçlarına göre, yöredeki tüm işletmelerde yoğun yem olarak süt yemi, kepek, besi yemi ve arpa kırığı; kaba yem olarak ise kuru ot (yonca ve korunga), saman, yaş şeker pancarı posası ve kes (kıyılmış çayır otu, kamış vs.) olmak üzere 8 çeşit yem kullanılmıştır. İşletmelerden %84.0'ı kaba yem olarak saman, %72.1'i kuru ot, %15.3'ü kes ve %12.8'i yaş şeker pancan posası kullanmışlardır. Kesif yem olarak ise işletmelerin %71.5'i kepek, %69.3'ü süt yemi, %5.6'sı arpa kınğı ve %2.1'ı besi yemi kullanmıştır. işletmelerde bulunan 8 yem çeşidinden hazırlanan 21 farklı karma hayvanlara verilmiştir. En çok kullanılan karma çeşitleri arasında tüm işletmelerin %2 5.6' sı süt yemi, kepek, kuru ot ve samandan oluşan karmayı; % 11.5' i kepek, kuru ot, ve samandan oluşan karmayı ve % 10.3'ü süt yemi, kuru ot ve samandan oluşan karmayı kullandıkları tespit edilmiştir. Bu üç karmada yem çeşidi olarak saman ve kuru ot 'dikkati çekmektedir. Günlük hayvan başına 6-10 kg ve 15 kg ve üzeri kaba yem veren işletme oranı sırasıyla %34.0 ve %35.3, günlük hayvan basma 1-4 kg ve 5-8 kg süt yemi veren İşletme oranı sırasıyla %56.8 ve %35.3 ve günlük hayvan başına 1-4 kg ve 5-8 kg kepek veren işletme oranı ise sırasıyla %62.3 ve %31.7 olduğu belirlenmiştir.

Description

Keywords

Biyoloji, Veterinerlik

Turkish CoHE Thesis Center URL

WoS Q

N/A

Scopus Q

N/A

Source

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

11

Issue

1

Start Page

29

End Page

37
Google Scholar Logo
Google Scholar™