Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus Spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri

dc.contributor.author Yaviç, Adnan
dc.contributor.author Encu, Tarık
dc.contributor.author Taylan, Adnan
dc.contributor.author Balcı, Haydar
dc.date.accessioned 2025-05-10T16:52:24Z
dc.date.available 2025-05-10T16:52:24Z
dc.date.issued 2016
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Tanımlanmamış Kurum,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ en_US
dc.description.abstract Bu araştırma 2013- 2014 yılları arasında Hakkâri İlinin Şemdinli İlçesinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, farklı renklerdeki alıçların pomolojik ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Çalışmanın yapıldığı Şemdinli (Hakkâri) İlçesine bağlı köylerde bir ön eleme ile belirlenen 39 alıç ağacı üzerinde iki yıl numune alınarak çalışma yapılmıştır. Bu genotiplerin meyvelerinde pomolojik analiz olarak meyve ağırlığı, meyve büyüklüğü, çekirdek sayısı, çekirdek ağırlığı ve meyve eti oranı gibi değerler incelenmiştir. Bununla birlikte kimyasal analizler olan pH, SÇKM, TA ve şeker içerikleri belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda meyve ağırlığı 2.16- 4.89g aralığında, meyve eti oranı %77.86- %85.99 aralığında tespit edilmiştir. Netice olarak incelenen tiplerden 16 genotipin ümitvar olduğu kanaatine varılmıştır. En yüksek meyve ağırlığı Sarı renkli A-4 genotipinde 4.89 g, en düşük meyve ağırlığı ise kırmızı renkli L-9 genotipinde 2.16 g olarak ölçülmüştür. Sarı renkli alıç meyvelerinde glikoz ve sakaroz hakim şeker iken siyah ve kırmızı alıç meyvelerinde glikoz ve früktoz hakim şeker olarak tespit edilmiştir. Ümitvar olarak tespit edilen 16 genotipin 7 tanesi \"sarı\", 5 tanesi \"kırmızı\", 3 tanesi \"siyah\" ve 1 tanesi \"beyaz\" kabuk rengine sahiptir. Bu araştırma alıç meyvesi üzerinde yapılacak çalışmalara basamak oluşturacak sonuç ve değerlendirmeleri içermektedir. en_US
dc.identifier.endpage 504 en_US
dc.identifier.issn 1308-7576
dc.identifier.issn 1308-7584
dc.identifier.issue 4 en_US
dc.identifier.scopusquality Q3
dc.identifier.startpage 500 en_US
dc.identifier.trdizinid 229155
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/229155/hakkari-ili-semdinli-yoresi-alic-crataegus-spp-meyvelerinin-biyokimyasal-ve-pomolojik-ozellikleri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/2719
dc.identifier.volume 26 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Beslenme Ve Diyetetik en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.subject Veterinerlik en_US
dc.title Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus Spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files