Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus Spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri
dc.contributor.author | Yaviç, Adnan | |
dc.contributor.author | Encu, Tarık | |
dc.contributor.author | Taylan, Adnan | |
dc.contributor.author | Balcı, Haydar | |
dc.date.accessioned | 2025-05-10T16:52:24Z | |
dc.date.available | 2025-05-10T16:52:24Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.department | T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi | en_US |
dc.department-temp | Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,Tanımlanmamış Kurum,Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇ | en_US |
dc.description.abstract | Bu araştırma 2013- 2014 yılları arasında Hakkâri İlinin Şemdinli İlçesinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, farklı renklerdeki alıçların pomolojik ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Çalışmanın yapıldığı Şemdinli (Hakkâri) İlçesine bağlı köylerde bir ön eleme ile belirlenen 39 alıç ağacı üzerinde iki yıl numune alınarak çalışma yapılmıştır. Bu genotiplerin meyvelerinde pomolojik analiz olarak meyve ağırlığı, meyve büyüklüğü, çekirdek sayısı, çekirdek ağırlığı ve meyve eti oranı gibi değerler incelenmiştir. Bununla birlikte kimyasal analizler olan pH, SÇKM, TA ve şeker içerikleri belirlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda meyve ağırlığı 2.16- 4.89g aralığında, meyve eti oranı %77.86- %85.99 aralığında tespit edilmiştir. Netice olarak incelenen tiplerden 16 genotipin ümitvar olduğu kanaatine varılmıştır. En yüksek meyve ağırlığı Sarı renkli A-4 genotipinde 4.89 g, en düşük meyve ağırlığı ise kırmızı renkli L-9 genotipinde 2.16 g olarak ölçülmüştür. Sarı renkli alıç meyvelerinde glikoz ve sakaroz hakim şeker iken siyah ve kırmızı alıç meyvelerinde glikoz ve früktoz hakim şeker olarak tespit edilmiştir. Ümitvar olarak tespit edilen 16 genotipin 7 tanesi \"sarı\", 5 tanesi \"kırmızı\", 3 tanesi \"siyah\" ve 1 tanesi \"beyaz\" kabuk rengine sahiptir. Bu araştırma alıç meyvesi üzerinde yapılacak çalışmalara basamak oluşturacak sonuç ve değerlendirmeleri içermektedir. | en_US |
dc.identifier.endpage | 504 | en_US |
dc.identifier.issn | 1308-7576 | |
dc.identifier.issn | 1308-7584 | |
dc.identifier.issue | 4 | en_US |
dc.identifier.scopusquality | Q3 | |
dc.identifier.startpage | 500 | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 229155 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/229155/hakkari-ili-semdinli-yoresi-alic-crataegus-spp-meyvelerinin-biyokimyasal-ve-pomolojik-ozellikleri | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14720/2719 | |
dc.identifier.volume | 26 | en_US |
dc.identifier.wosquality | N/A | |
dc.language.iso | tr | en_US |
dc.relation.ispartof | Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Beslenme Ve Diyetetik | en_US |
dc.subject | Ziraat Mühendisliği | en_US |
dc.subject | Veterinerlik | en_US |
dc.title | Hakkâri İli Şemdinli Yöresi Alıç (Crataegus Spp.) Meyvelerinin Biyokimyasal ve Pomolojik Özellikleri | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dspace.entity.type | Publication |