Investigation of Heavy Metal Contents of Some Cereals and Legumes Grown in Van Lake Basin

dc.contributor.advisor Kılıçel, Y. Fevzi
dc.contributor.author Gültakti, Yunus
dc.date.accessioned 2025-06-30T15:49:17Z
dc.date.available 2025-06-30T15:49:17Z
dc.date.issued 2006
dc.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Kimya Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract ÖZETVAN GÖLÜ HAVZASINDA YET ŞT R LEN BAZI TAHIL VEBAKLAG LLER N AĞIR METAL ÇER KLER N NARAŞTIRILMASIGÜLTAKT , YunusYüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Fevzi KILIÇELOcak 2006, 56 sayfaBu çalışmada Van Gölü havzasında bulunan merkezlerde (Van, Edremit,Gevaş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş, Muradiye) yetiştirilen tahıl vebaklagillerden (arpa, buğday, fasulye, mercimek, mısır ve nohut) numuneler, hasatzamanında toplandı. Ayrıca karşılaştırma yapmak amacıyla Van'a bölge dışındangetirilen ve Van piyasasında satılan tahıl ve baklagil numuneleri alındı. Toplanannumuneler uygun yöntemlerle çözelti haline getirilip Alevli Atomik AbsorpsiyonSpektroskopisi (FAAS) metodu ile incelendi. Bu incelemede Fe, Zn, Mn, Cu, Co,Cr, Cd, Pb ve Ca konsantrasyonları belirlendi.Elde edilen sonuçlar bölgelere ve numune cinslerine göre değerlendirildi.Değerlendirme sonuçlarına göre bölgede yetiştirilen tahıl ve baklagillerdeki metaliçeriklerinin hangi düzeyde olduğu tespit edildi.Anahtar kelimeler: AAS, Ağır metaller, Baklagiller, Standart, Tahıllari
dc.description.abstract ABSTRACTINVESTIGATION OF HEAVY METAL CONTENTS OF SOME CEREALSAND LEGUMES GROWN IN VAN LAKE BASINGÜLTAKT , YunusMsc, Chemistry ScienceSupervisor:Asst. Prof. Dr. Fevzi KILIÇELJanuary 2006, 56 pagesIn this study, some grain and legume crops (barley, wheat, bean, lentil, cornand chickpea) which were produced from towns located in Lake Van basin (Van,Edremit, Gevaş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş and Muradiye) were sampled in theharvest time. Moreover, the commercial products which were taken aoutside ofregion in Van bazonis were taken in order to make comparisons. The collectedsamples were preened as solutions with suitable methods and analyzed with FlameAtomic Absorption Spectroscopy method (FAAS). The concentrations of Fe, Zn,Mn, Cu, Co, Cr, Cd, Pb and Ca were determined at this study.The obtained results were evaluated based on their regions and sampletypes. In overlay evaluation, the amount of metal contents of the mentioned grainand legume crops grown in the region were determined.Key words: AAS, Heavy metals,Legumes, Standard, Grainsiii en_US
dc.identifier.endpage 69
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=-L8ilcwn9ZRRc_YMKxXW1vcW2Cp8UVbY8uVwlcWg_OK7MlOrYFNwOwwrS51jMziK
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/26892
dc.identifier.yoktezid 184235
dc.language.iso tr
dc.subject Kimya
dc.subject Chemistry en_US
dc.title Investigation of Heavy Metal Contents of Some Cereals and Legumes Grown in Van Lake Basin
dc.title Van Gölü Havzasında Yetiştirilen Bazı Tahıl ve Baklagillerin Ağır Metal İçeriklerinin Araştırılması en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections