Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri
| dc.contributor.author | Bakır, Galip | |
| dc.contributor.author | Tugay, Ahmet | |
| dc.date.accessioned | 2025-05-10T16:49:51Z | |
| dc.date.available | 2025-05-10T16:49:51Z | |
| dc.date.issued | 2009 | |
| dc.department | T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi | en_US |
| dc.department-temp | Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,T.C. Tarim Ve Orman Bakanliği | en_US |
| dc.description.abstract | Bu çalışmada Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla il merkezinde ve 8 ilçesinde 373 işletmede anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerin %59.8’i küçük, %17.7’si orta ve %22.5’i büyük işletmelerden oluşmaktadır. İşletme başına düşen ortalama sığır sayısı 7.98'dir. Sığır dağılımı inek (%40.5), düve (%15.1), dana (%22.3), buzağı (%6.8), boğadan (%15.3) oluşmakta ve bunların %23.6’sı yerli, %71.1’i melez ve %5.3’ü kültür ırkıdır. İşletmecilerin %54’nün ilkokul %19.3’ünün tahsili olmadığı tespit edilmiştir. İşletmelerdeki düveler 12 aylık (%42.8), 15 aylık (%13.3) ve 18 aylıkken (%21.5) tohumlanmaktadır. İneklerin kızgınlığı çara akıntısından (%53.9) tespit edilmektedir. İşletmelerin %38.9’u suni tohumlama, %58.2’si tabi tohumlama yaptırmaktadır. İşletmelerde ineklerin %82.3’ü doğuma iki ay kalana kadar sağıldığı ve işletmelerin %49.3'i 4.5≤ kg, %50.7’si 5≥ kg/inek süt elde ettikleri tespit edilmiştir. İşletmelerde güç doğum (%22.5), ayak ve tırnak problemleri (%12.9), mastitis (%23.6) ve yavru atma (%8.3) tespit edilmiştir. İşletmelerin %99.2’sinde koruyucu aşılama yapılırken, %90.9'u düzenli veteriner hizmeti almamaktadır. İşletmecilerin %96’sı sığırcılık faaliyetinden memnun olduklarını ve sebep olarak ev ihtiyacını karşılama (%14), geçime katkı (%9.8) ve tek geçim kaynağı (%73.7) bildirmektedirler. İşletmecilerin sadece %24.7’si hayvancılığa ilaveten başka işle uğraşmaktadır. İşletmelerin sorunları pazar, kredi, yem fiyatının yüksekliği, süt fiyatının düşüklüğü ve yetkililerden beklentiler ise kredi, veteriner hizmeti, damızlık hayvan, bilgi ve pazarda yardım olarak sıralanmaktadır. | en_US |
| dc.identifier.endpage | 47 | en_US |
| dc.identifier.issn | 1300-9036 | |
| dc.identifier.issn | 2651-5016 | |
| dc.identifier.issue | 1 | en_US |
| dc.identifier.scopusquality | N/A | |
| dc.identifier.startpage | 37 | en_US |
| dc.identifier.trdizinid | 97395 | |
| dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/97395/giresun-yoresindeki-sut-sigirciligi-isletmelerinin-yapisal-ozellikleri | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.14720/1978 | |
| dc.identifier.volume | 40 | en_US |
| dc.identifier.wosquality | N/A | |
| dc.language.iso | tr | en_US |
| dc.relation.ispartof | Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi | en_US |
| dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
| dc.subject | Tarımsal Ekonomi Ve Politika | en_US |
| dc.subject | Ziraat Mühendisliği | en_US |
| dc.title | Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri | en_US |
| dc.type | Article | en_US |
| dspace.entity.type | Publication |