Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri

dc.contributor.author Bakır, Galip
dc.contributor.author Tugay, Ahmet
dc.date.accessioned 2025-05-10T16:49:51Z
dc.date.available 2025-05-10T16:49:51Z
dc.date.issued 2009
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yil Üni̇versi̇tesi̇,T.C. Tarim Ve Orman Bakanliği en_US
dc.description.abstract Bu çalışmada Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla il merkezinde ve 8 ilçesinde 373 işletmede anket çalışması yapılmıştır. İşletmelerin %59.8’i küçük, %17.7’si orta ve %22.5’i büyük işletmelerden oluşmaktadır. İşletme başına düşen ortalama sığır sayısı 7.98'dir. Sığır dağılımı inek (%40.5), düve (%15.1), dana (%22.3), buzağı (%6.8), boğadan (%15.3) oluşmakta ve bunların %23.6’sı yerli, %71.1’i melez ve %5.3’ü kültür ırkıdır. İşletmecilerin %54’nün ilkokul %19.3’ünün tahsili olmadığı tespit edilmiştir. İşletmelerdeki düveler 12 aylık (%42.8), 15 aylık (%13.3) ve 18 aylıkken (%21.5) tohumlanmaktadır. İneklerin kızgınlığı çara akıntısından (%53.9) tespit edilmektedir. İşletmelerin %38.9’u suni tohumlama, %58.2’si tabi tohumlama yaptırmaktadır. İşletmelerde ineklerin %82.3’ü doğuma iki ay kalana kadar sağıldığı ve işletmelerin %49.3'i 4.5≤ kg, %50.7’si 5≥ kg/inek süt elde ettikleri tespit edilmiştir. İşletmelerde güç doğum (%22.5), ayak ve tırnak problemleri (%12.9), mastitis (%23.6) ve yavru atma (%8.3) tespit edilmiştir. İşletmelerin %99.2’sinde koruyucu aşılama yapılırken, %90.9'u düzenli veteriner hizmeti almamaktadır. İşletmecilerin %96’sı sığırcılık faaliyetinden memnun olduklarını ve sebep olarak ev ihtiyacını karşılama (%14), geçime katkı (%9.8) ve tek geçim kaynağı (%73.7) bildirmektedirler. İşletmecilerin sadece %24.7’si hayvancılığa ilaveten başka işle uğraşmaktadır. İşletmelerin sorunları pazar, kredi, yem fiyatının yüksekliği, süt fiyatının düşüklüğü ve yetkililerden beklentiler ise kredi, veteriner hizmeti, damızlık hayvan, bilgi ve pazarda yardım olarak sıralanmaktadır. en_US
dc.identifier.endpage 47 en_US
dc.identifier.issn 1300-9036
dc.identifier.issn 2651-5016
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 37 en_US
dc.identifier.trdizinid 97395
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/97395/giresun-yoresindeki-sut-sigirciligi-isletmelerinin-yapisal-ozellikleri
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/1978
dc.identifier.volume 40 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso tr en_US
dc.relation.ispartof Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Tarımsal Ekonomi Ve Politika en_US
dc.subject Ziraat Mühendisliği en_US
dc.title Giresun Yöresindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files