Modifiye Atmosfer Paketleme ve Putresin Uygulamalarının ‘Rosy Glow’ Elma Çeşidinin Hasat Sonrası Depolama ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri

dc.contributor.author Aglar, Erdal
dc.contributor.author Küçüker, Emine
dc.contributor.author Karadaşlı, Sarahnur
dc.contributor.author Demir, Selda
dc.date.accessioned 2025-09-03T16:40:42Z
dc.date.available 2025-09-03T16:40:42Z
dc.date.issued 2025
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Siirt Üniversitesi,Siirt Üniversitesi en_US
dc.description.abstract ‘Rosy Glow’ elma çeşidinde hasat sonrası depolama ve raf ömrü süresince Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) ve Putresin uygulamalarının meyve kalitesi üzerine etkileri değerlendirilmiş ve farklı depolama dönemlerinde ağırlık kaybı, çürüme oranı, toplam çözünür kuru madde içeriği (SSC), titre edilebilir asitlik (TA), meyve eti sertliği ve renk değişimleri gibi kalite parametreleri incelenmiştir. Tüm uygulamalarda 30 gün boyunca düşük seviyelerde ağırlık kaybı gözlenirken, 60. günden sonra kontrol grubunda kayıplar artmış (%3,58) ve en düşük kayıp oranı (%1,27) MAP+Putresin uygulamasında kaydedilmiştir. 120. günde, MAP+Putresin grubu en düşük kayıp oranını (%2,28) göstererek en etkili muhafaza tekniği olmuştur. Depolama süresince çürüme oranı artarken, MAP ve Putresin uygulamaları çürümeyi önlemiş ve MAP+Putresin kombinasyonu çürüme oranını en düşük seviyede tutmuştur. 120. günde MAP+Putresin uygulaması çürüme oranını tamamen engellemiştir. SSC oranı depolama süresince azalmış, MAP ve Putresin uygulamaları meyve karbonhidrat içeriğini daha iyi korumuş ve özellikle Putresin uygulaması en yüksek SSC değerini vermiştir. TA değerleri depolama süresince genel olarak azalmış, ancak MAP ve Putresin uygulamaları TA kaybını en aza indirmiştir. Raf ömrü boyunca MAP ve Putresin uygulamaları TA değerini daha iyi korumuştur. MAP ve Putresin uygulamaları meyve eti sertliğini daha iyi korumuş, MAP uygulaması 120. günde en yüksek sertlik değerini sağlamıştır. Kontrol grubunda meyve eti sertliğindeki kayıp daha belirgin olmuştur. Tüm uygulamalarda L*, a*, b* ve hue açısı değerlerinde zaman içinde değişimler gözlenmiştir. L* değeri 120. günde kontrol grubunda diğer uygulamalara kıyasla daha düşük kalmıştır, ancak MAP ve MAP+Putresin uygulamaları meyve kabuğunun parlaklık seviyesini daha iyi korumuştur. MAP uygulaması başlangıçta hue açısını daha fazla etkilemiş, ancak zamanla diğer uygulamalarla benzer sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak, MAP ve Putresin uygulamaları ‘Rosy Glow’ elma çeşidinde depolama sırasında meyve kalitesini etkili bir şekilde korurken, MAP+Putresin kombinasyonu en etkili muhafaza tekniği olarak öne çıkmıştır. en_US
dc.identifier.doi 10.55507/gopzfd.1646576
dc.identifier.endpage 72 en_US
dc.identifier.issn 1300-2910
dc.identifier.issn 2147-8848
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopusquality N/A
dc.identifier.startpage 62 en_US
dc.identifier.trdizinid 1311328
dc.identifier.uri https://doi.org/10.55507/gopzfd.1646576
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1311328/effects-of-modified-atmosphere-packaging-and-putrescine-application-on-postharvest-storage-and-shelf-life-of-rosy-glow-apple-cultivar
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/28419
dc.identifier.volume 42 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso en en_US
dc.relation.ispartof Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Modifiye Atmosfer Paketleme ve Putresin Uygulamalarının ‘Rosy Glow’ Elma Çeşidinin Hasat Sonrası Depolama ve Raf Ömrü Üzerine Etkileri en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files