Detoxification of Aflatoxin M1 Contaminated Milks by Clay

dc.contributor.advisor Çoksöyler, Fikret Nafi
dc.contributor.author Sağ, Hüseyin
dc.date.accessioned 2025-06-30T15:54:57Z
dc.date.available 2025-06-30T15:54:57Z
dc.date.issued 2014
dc.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Aflatoksinler, esas olarak Aspergillus flavus grubu funguslar tarafından üretilen mikotoksinlerlerdir. Aflatoksinlerin bilinen 18 kimyasal formu bulunmakla birlikte, tarımsal ürünlerde daha çok Aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 formları, sütte ise Aflatoksin M1 (AFM1) formu önemlidir. Sütte bulunan AFM1'in tek kaynağı yemlerle alınan aflatoksin B1'dir. Bu çalışmada, AFM1 içeren sütlerin killer ile muamele edilerek detoksifikasyonu amaçlanmıştır. Çalışmada farklı oranlarda AFM1 içeren süt örnekleri kullanılmıştır. Bunlar kil ile işlem gördükten sonra aflatoksin düzeyinde azalma olup olmadığı belirlenmiştir. Affinite kromotografi ile ekstrakt temizlenmiş, ters faz HPLC ve floresans dedektör ile AFM1 teşhis ve miktar tayini yapılmıştır. Çalışmanın önemli sonucu olarak; 0.1 g kil, 10 ml tampon çözeltide bulunan 6.5 ppb AFM1'in tamamını adsorbe ederken, 0.12 ppb AFM1 içeren 100 ml sütteki AFM1'in tamamını ancak 5 g kil adsorbe edebilmiştir. Sonuç olarak; killerin, AFM1'i tampon çözelti ortamında adsorbe etmede başarılı oldukları, ancak süt ortamında AFM1'i adsorbe etmede ise sütün kendine özgü bileşenleri nedeniyle yeterli başarının sağlanamadığı görülmüştür.
dc.description.abstract Aflatoxins are mycotoxins that are produced by Aspergillus flavus fungi group. There are 18 known chemical forms of aflatoxins; while aflatoxin B1, B2, G1 and G2 forms are more important for agricultural products, aflatoxin M1 (AFM1) form is important for milk. The only source of AFM1 in milk is aflatoxin B1 taken with feeds. In this study, detoxification of AFM1 contaminated-milks by clay treatment was aimed. In study, milk samples with different ratios of AFM1 contamination were used. After treated with clay it was determined whether or not aflatoxins levels decreased. Extract cleaned by affinity chromatography and AFM1 was detected and quantified by reverse phase HPLC and fluorescence detector. Significant result of the study is; while 0.1 g clay adsorbed all 6.5 ppb AFM1 in the 10 ml buffer solution, 5 g clay could hardly adsorbe all AFM1 in 100 ml milk containing 0.12 ppb AFM1. In conclusion; clays were found successful in adsorbing AFM1 in buffer solution medium, however not adequately successful in adsorbing AFM1 in milk medium, due to the specific components of milk. en_US
dc.identifier.endpage 77
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=gyLHMouPes-CvnhRcjQsKaHfHmm4pJiAsdW6VinCYgBAKYVnkaCEQ7pSd0HMUNVc
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/27453
dc.identifier.yoktezid 367464
dc.language.iso tr
dc.subject Gıda Mühendisliği
dc.subject Food Engineering en_US
dc.title Detoxification of Aflatoxin M1 Contaminated Milks by Clay
dc.title Aflatoksin M1 İçeren Sütlerin Kil ile Detoksifikasyonu en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections