Browsing by Author "Çiftçi, Kenan"
Now showing 1 - 10 of 10
- Results Per Page
- Sort Options
Article Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Faaliyetlerinin Değerlendirilmesi: Van İli Örneği(2022) Terin, Mustafa; Ceylan, Melike; Çiftçi, Kenan; Yıldırım, İbrahimTarımsal üretimi arttırmanın, kaliteli ürün elde etmenin, piyasada rekabet edebilmenin ve tarım ile uğraşanların yaşam düzeylerini yükseltmenin en önemli araçlarından biri de üreticilerin etkin bir biçimde örgütlenmesidir. Türkiye’de büyükbaş hayvancılık konusunda en aktif ve etkin birlikler arasında Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri (DSYB) gelmektedir. DSYB’ler üyelerine, işletmelerin plakalandırılması, yeni doğam buzağıların küpelenmesi, aylık süt verim kayıtları ve süt ölçüm denetimleri, sürü hareket kayıtları, suni tohumlama hizmetleri, girdi temini, damızlık hayvan temini ve satışı ile yetiştirme ve beslenme konularında danışmanlık olmak üzere birçok konuda hizmet vermektedir. Bu çalışmada Van DSYB’nin yetiştiricilerine sağladığı hizmetlerin, yetiştiriciler tarafından nasıl değerlendirildiği, verilen hizmetlerden yetiştiricilerin memnun olup olmadığı ve birlikten beklentileri analiz edilmiştir. Araştırmanın ana materyalini oransal örnekleme yöntemiyle belirlenen 89 işletmeden elde edilen anket verileri oluşturmaktadır. Araştırmada üreticiler, DSYB’ne üye olma sürelerine göre üç gruba ayrılmıştır. Üyelik süresi 1-5 yıl olan işletmeler birinci grubu (%41.6), üyelik süresi 6-10 yıl olan işletmeler ikinci grubu (%36.0) ve üyelik süresi 10 yıl ve üzeri işletmeler üçüncü grubu (%22.4) oluşturmaktadır. Araştırmada çizelgeler gruplara göre oluşturulmuş ve analiz edilmiştir. Araştırmada; üreticilerin DSYB’ne üye olmalarını sağlayan en etkili faktörlerin sırasıyla hayvanlarının soy kütüğü kayıtlarının tutulması ve hayvancılık desteklerinden daha fazla faydalanmak olduğu, üreticilerin %68.54’ünün beklentilerinin karşılanmadığı ve üreticilerin %76.40’ının Birliği başarısız bulduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak; DSYB’nin yaptığı faaliyetlerin önemli bir kısmının üreticiler tarafından yeterli görülmediği söylenebilir. Birliğin üreticilerle daha fazla iletişim halinde olması ve üreticilerin sorunlarına yönelik daha fazla çalışma içerisinde olması ile üreticilerin Birlikten beklentilerinin ve memnuniyetlerinin artması sağlanabilir.Article Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Olan ve Olmayan Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Yeniliklerin Benimsenme Durumu: Van İli Örneği(2021) Yılıdırım, İbrahim; Çiftçi, Kenan; Ceylan, Melike; Terin, MustafaTarımsal üretimde yeni yöntem ve tekniklerin uygulanması, üretim faktörlerinin daha verimli ve etkinkullanılması için oldukça önemlidir. Bu çalışmada Van İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan veolmayan süt sığırcılığı işletmelerinde belirlenen bir takım tarımsal yeniliklerin kullanımı ve bu yeniliklerinkullanımına etki eden sosyo demografik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini,Van İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan ve olmayan toplam 178 işletmeden toplanan anket verilerioluşturmaktadır. Çalışmada işletmelerin yenilikleri benimseme durumları düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3grupta incelenmiştir. İşletmelerin kullandığı yeniliklerin benimsemesine etki eden sosyo demografik faktörlerSıralı Probit Model ile analiz edilmiştir. Araştırmada işletmelerin %18.0’inin düşük, %53.9’unun orta ve%28.1’inin yüksek benimseme grubunda yer aldıkları belirlenmiştir. Model sonuçlarına göre, toplam gelir içindesüt sığırcılığının payının artması, süt sığırcılığı ile ilgili kursa katılma, tarım dışı gelire sahip olma, arazi genişliği,sağım öncesi ve sonrası meme temizliği yapma ve yararlanılan tarımsal destek sayısı değişkenlerinin daha fazlasayıda tarımsal yeniliğin uygulamasına pozitif, tarımsal kredi kullanımının ise negatif yönde etkilediğibelirlenmiştir.Article Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Olan ve Olmayan Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Hayvancılık Desteklerinden Faydalanma Durumlarının Analizi(2022) Ceylan, Melike; Çiftçi, Kenan; Yıldırım, İbrahim; Terin, MustafaHayvansal üretim faaliyeti, toplumun ihtiyaç duyduğu hayvansal kaynaklı temel gıdaların üretim yeri olması, aile işgücünün değerlendirilmesi, işletmelere nakit akışı sağlaması ve kırsal göçün azaltılmasıbakımındanbüyükönemesahiptir.Bunedenledünyadabirçokülkedehayvansalüretimin arttırılması ve geliştirilmesi için kamu tarafından çeşitli desteklemeleryapılmaktadır. Bu çalışmada, Van İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan ve olmayan süt sığırcılığı işletmelerinde hay- vansal üretime yönelik olarak yapılan desteklerden faydalanma durumları ve buna etki eden sosyo demografik ve işletmecilik faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ana materyalini, Van İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine üye olan ve olmayan toplam 178 işletmeden toplanan anket verileri oluşturmaktadır. İşletmelerin hayvancılık desteklerinden faydalanma durumlarına etki eden faktörler Sıralı Probit Model ile analiz edilmiştir. Araştırmada işletmelerin %16.29’unun hiçbir hayvancılık desteğinden faydalanmadığı, %37.64’ünün bir, %35.39’unun iki ve %10.67’sinin üç ve üzeri destekten faydalandığı belirlenmiştir. Model sonuçlarına göre; DSYB’ne üye olmak, toplam gelir içinde süt sığırcılığı payının artıyor olması, traktöre sahip olmak, arazi büyüklüğü, yem bitkileri üretimi yapıyor olmak, suni tohumlama yaptırıyor olmak ve uzmanlardan destek alıyor olmanın faydalanılan hayvancılık desteği sayısını arttırdığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, DSYB’ne üye olan, tarımsal yeniliklere açık olan ve pazara yönelik üretim yapan işletmelerin daha fazla sayıda hayvancılık desteğinden faydalandıkları söylenebilir.Article İzmir ve Manisa İllerinde Çeviz Yetiştiriciliğinin Sosyo-ekonomik Yönü ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma(2006) Gökçe, Osman; Çiftçi, KenanBu çalışmanın temel amacı, Manisa ve İzmir illerinde ceviz yetiştiriciliğinin sosyo-ekonomik yönüne ilişkin bilgi eksikliğini gidermeye çalışmak ve karşılaşılan sorunlara ilişkin bazı önerilerde bulunmaktır. Çalışma materyalini İzmir ve Manisa illerinde ceviz yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı ilçe ve köylerden gayeli olarak seçilen, ceviz yetiştiriciliği yapan 60 işletmeden toplanan orijinal nitelikli veriler oluşturmuştur. İncelenen işletmeler sahip oldukları ceviz ağacı sayısının frekans dağılımı dikkate alınarak üç gruba ayrılmıştır. Veriler 2001 üretim dönemine ait bulunmaktadır. Çalışmada, ceviz üreticilerinin sosyo-ekonomik özellikleri, işletmelerin yapısal durumu, ceviz üreticilerinin üretim ve pazarlama aşamasında karşılaştığı sorunlar saptanmaya çalışılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında gerek araştırma bölgesi ve gerekse Türkiye ceviz yetiştiriciliğinin iyileştirilebilmesi ve geliştirilebilmesi konusunda alınabilecek önlemler tartışılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur.Master Thesis Rock Mass Classification Systems Application and Support System Recommendation in the Underground Metallic Mine in Hakkari-Meskan Region(2023) Çiftçi, Kenan; Akbulut, Zehra FundaBu tez çalışmasında, Hakkari Meskan Bölgesi'nde yer alan bir yeraltı metalik maden ocağında kaya kütlesinin stabilitesini değerlendirmek ve uygun destek sistemini belirlemek amacıyla kaya kütle sınıflama sistemleri ve destek sistemleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında, ocakta yapılan arazi ölçümleri ve laboratuvar deneyleri sonucunda, galerilerin kireçtaşı formasyonunda açılmasının, RMR değerinin 73 olmasının ve tahkimatsız dayanma süresinin yeterli olmasının, bu formasyon içinde açılacak galerilerin stabilite açısından güvenli olduğu sonucuna varılmıştır. Yapılan ölçümlere göre, 4x4 metre galeri boyutunda 10 cm püskürtme beton uygulamasının kullanıldığı durumda galeri etrafında meydana gelen düşey gerilmelerin en düşük olduğu tespit edilmiştir. Tavan bölgesinde meydana gelen düşey yer değiştirme miktarı ise 4x4 metre galeri boyutu için 0,30 cm ile 0,55 cm arasında değişirken, Kaya saplama/ribar+püskürtme beton uygulaması durumunda bu değerler elde edilmiştir. Sadece püskürtme beton uygulaması ise tavan bölgesinde 0,26 cm ile 0,456 cm arasında düşey yer değiştirme miktarına yol açmıştır. Çalışma sonucunda, 3x3, 4x4 ve 5x5 metre kesitli araştırma galerileri için; çelik hasır + ribar, çelik hasır + split set, sadece ribar, sadece split set, ribar + püskürtme beton (ortalama 7 cm ve C35), split set + püskürtme beton (ortalama 7 cm ve C35), sadece püskürtme beton modellerinin uygun tahkimat seçenekleri olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak, jeolojik koşulların projeden projeye değişebileceği ve jeolojik faktörlerin süreksizliklerin oluşumunu etkileyebileceği göz önüne alındığında, sürekli gözlem ve değerlendirmeler önemlidir. Bu nedenle, yeraltı işlerini yürütecek olan yüklenici firmaların, her ilerlemeye bağlı olarak jeolojik değerlendirmeleri güncellemeleri ve süreksizliklerin jeoloji mühendisleri tarafından maden mühendislerine raporlanması gerekmektedir.Article Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Örgütlenmeye Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Van İli Tuşba İlçesi Örneği(2018) Yılıdırım, İbrahim; İlban, Bekir; Çiftçi, Kenan; Terin, Mustafa; Ceylan, MelikeAraştırmada, Van İli Tuşba ilçesinde süt sığırcılığı yapan tarım işletmelerinin tarımsal örgütlere (kooperatif, birlik vb. örgütler) üye olmalarını etkileyen sosyo-ekonomik ve işletmecilik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ana materyalini tabakalı örnekleme yöntemiyle belirlenen 66 adet süt sığırı işletmesinden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Örgütlenmeye etki eden sosyo-ekonomik ve işletmecilik özellikleri sıralı Probit model kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, üreticilerin %74,2’sinin hiçbir tarımsal örgüte üye olmadığı, %18,2’sinin bir ve %7,6’sının iki ve daha fazla tarımsal örgüte üye olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra araştırmada deneyim süresi, eğitim seviyesi, verim, süt sağma makinasına sahip olma ve işletmede kayıt tutma oranı arttıkça tarımsal örgütlere üye olma olasılığının arttığı belirlenmiştir. Bu sonuçlara göre özellikle deneyimli, eğitim seviyesi yüksek ve verimli süt sığırcılığı yapan işletmelerin sayılarının arttırılması ve modern işletmecilik ilkelerine göre faaliyet gösteren işletmelerin desteklenmesi bölgedeki diğer üreticilerin tarımsal örgütlere üye olmalarına pozitif yönde katkı sağlayabilecektir.Article Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Hayvan Hayat Sigortası Yaptırmalarına Etki Eden Faktörlerin Analizi: Van İli Örneği(2024) Terin, Mustafa; Ceylan, Melike; Çiftçi, Kenan; Yıldırım, İbrahimSüt sığırcılığı, doğası gereği birçok risk ve belirsizlikle karşı karşıyadır. Süt sığırcılığı işletmelerinin varlığını sürdürebilmesi, karşılaşılan risk ve belirsizlikleri en iyi şekilde yönetebilmeleri ile mümkündür. Risk ve belirsizliklerin ortaya çıkardığı olumsuzlukları en aza indirmenin yollarından biri de tarım sigortası uygulamalarıdır. Hayvan hayat sigortaları işletmelerin zararlarını tazmin ederek, işletmelerin varlığını ve üretimin sürdürülebilir olmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Bu çalışmada, Van ilindeki süt sığırcılığı işletmelerinin hayvan hayat sigortası yaptırmalarında etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın materyalini 178 üretici ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve çapraz tablolar verilmiş, üreticilerin sigorta yaptırmalarında etkili faktörlerin belirlenmesinde ise Binomial logit model kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, yıllık süt üretimi, işletmede kayıt tutma, tarımsal kredi kullanma, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye olma ve faydalanılan destek sayısı ile sigorta yaptırma arasında pozitif yönlü, traktöre sahip olma, sağım öncesi meme temizliği yapma ve suni tohumlama yaptırma ile hayvan hayat sigortası yaptırma arasında ise negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Süt sığırcılığı işletmelerinde var olan risklerin yönetilmesinde önemli bir araç olan hayvan hayat sigortasına katılımın arttırılması, ilde süt sığırcılığı ve süt ürünleri üretiminin gelişmesine ve sürdürülebilir olmasına önemli katkılar sağlayabilecektir.Article Üniversite Öğrencilerinin Çevre Politikası Tercihleri: Ege Üniversitesi Örneği(2018) Çiftçi, Kenan; Atış, Ela; Günden, Cihat; Salalı, Havva EceÇevresel farkındalık, çevre sorunlarının arttığı son yıllarda giderek daha da önemli hale gelmiştir. Özellikle gençlerin çevreye karşı duyarlılığı ve çevre sorunları konusundaki farkındalıkları gelecek açısından çok şey ifade etmektedir. Hiç şüphesiz, geleceğin politika yapıcıları bugünün üniversiteli gençlerinin arasından çıkacaktır. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı; üniversite öğrencilerinin tarım ve sanayinin çevre üzerindeki etkilerine yönelik görüşlerini belirleyerek, bu doğrultuda alternatif çevresel önlemler ve politikalar önermektir. Çalışmanın ana materyalini Ege üniversitesinin 12 fakültesindeki 379 lisans öğrencisiyle yüz yüze yapılan anketler aracılığıyla toplanan veriler oluşturmaktadır. Üniversite öğrencilerinin çevre bilinci beş noktalı likert ölçeği ile belirlenirken; çevreyi korumak için alınması gereken önlemler hakkındaki eğilimleri belirlenirken Best-Worst analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, zararlı atıkların kontrolsüzce çevreye bırakılmasından en çok etkilenen unsurun “insan sağlığı” olduğu; atık kontrolü için en etkili teşvikin ise “atık kontrol tesisi olan işletmeler için vergi muafiyeti sağlanması” olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler ayrıca, çevreye atık bırakanlara verilecek en etkili cezanın “işletme ruhsatının iptal edilmesi” olacağını belirtmişlerdir.Article Üniversite Öğrencilerinin Genetiği Değiştirilmiş Ürünler Konusundaki Bilgi Düzeyleri: Ege Üniversitesi Örneği(2018) Çiftçi, Kenan; Terin, MustafaBu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin genetiği değiştirilmiş ürünler konusundaki bilgi ve bilinçdüzeyleri ile bunları etkileyen sosyo demografik ve davranışsal faktörleri belirlemektir. Araştırmanın anamateryali, oransal örnekleme yöntemi kullanılarak hesaplanan 190 adet anketten oluşmaktadır. Örnek hacmi% 90 güven aralığı ve % 10 hata payı dikkate alınarak belirlenmiştir. Anketlerden elde edilen sosyo demografikyapıya ait veriler tanımlayıcı istatistikler şeklinde özetlenmiştir. Yanı sıra, öğrencilerin genetiği değiştirilmişürünler konusundaki bilgi ve bilinç düzeylerine etki eden faktörler sınırlı bağımlı değişken regresyon modeliProbit tahmin yöntemi yardımı ile analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin % 63,7’si erkek, % 36,3’ükadındır. Öğrencilerin % 44,7’si fen, % 19,5’i sağlık ve % 35,8’i sosyal bilimler fakültelerinde eğitimgörmektedir. Katılımcıların yaşı 18 ile 30 arasında değişmekte olup, ortalama yaş 21,8 olarak bulunmuştur.Probit regresyon model sonuçlarına göre, öğrencinin aylık geliri ve açlığını gidermek için sağlıklı gıdaları tercihetmesi ile GDO’yu doğru tanımlama arasında pozitif bir ilişki vardır. Ancak, evde düzenli yemek yeme,Türkiye’de GDO’lu ürünlerin üretildiğini düşünme ile GDO’yu doğru tanımlama arasında negatif bir ilişkimevcuttur. Araştırma sonuçları, öğrencilerin sosyo demografik ve davranışsal özelliklerinin GDO’lu ürünlerhakkındaki bilgi düzeylerini önemli ölçüde etkilediğini göstermiştir. Fakat, öğrencilerin GDO’lu ürünlerhakkında sahip oldukları bilgi ve bilinç düzeylerinin davranışa dönüşmediği, bu durumun sadece farkındalıkboyutunda kaldığı söylenebilir.Article Van İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Tarımsal Desteklerden Faydalanma Durumu(2024) Terin, Mustafa; Ceylan, Melike; Çiftçi, Kenan; Yıldırım, İbrahimSüt, dengeli ve sağlıklı beslenmede oldukça önemli bir gıda maddesidir. Türkiye’de üretilen sütün %92.5’i inek sütünden oluşmaktadır. Bu nedenle toplumun ihtiyaç duyduğu süt ve süt ürünlerinin yeteri kadar üretilebilmesi, süt sığırcılığı işletmelerinin varlıklarını sürdürebilmeleri ile mümkündür. Süt sığırcılığı işletmelerinin üretime devam edebilmesi, teknolojik yenilikleri ve değişen pazar koşullarına uyum sağlayabilmesi için gelişmiş ülkelerde olduğu gibi mutlaka desteklenmelidir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, Van ilinde süt sığırcılığı yapan işletmelerin tarımsal desteklerden faydalanma durumlarını ve tarımsal desteklere olan bakış açılarını belirlemektir. Araştırmanın ana materyalini Tuşba, Muradiye ve Gevaş ilçelerinde süt sığırcılığı yapan 178 işletmeden toplanan anket verileri oluşturmaktadır. Anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımı ve çapraz tablolar kullanılmıştır. Araştırmada işletmelerin %89.9’unun tarımsal desteklerden faydalandığı, %10.1’inin faydalanmadığı, desteklerden faydalanamayan işletmelerin yarısının küçük olduğu, %27.8’inin desteklerden haberdar olmadığı ve %22.2’sinin tapu sorunları nedeniyle desteklerden faydalanamadığı, işletmelerin sırasıyla en çok buzağı, mazot ve gübre desteklerinden faydalandıkları belirlenmiştir. Araştırmada ayrıca işletmelerin %40.0’ının tarımsal destekleri teşvik edici bulduğu, %58.8’inin desteklerin yeterli olmadığı, %46.1’inin tarımsal destekleri tarımsal alanda harcadığı ve tarımsal desteklerle ilgili en önemli sorunun desteklerin zamanında ödenmemesi olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ilde süt sığırcılığı işletmelerinin gelişmesi ve sürdürülebilir olması için tarımsal desteklerin artarak devam etmesi ve özellikle desteklerden faydalanamayan işletmelerin var olan sorunlarının çözülmesinin önem arz ettiği söylenebilir.