Doktora Tezleri
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12
Browse
Browsing Doktora Tezleri by Department "Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı / Hasat Sonu Fizyolojisi Bilim Dalı"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis Preharvest the Effects of Different Organic Fertilizers on Yield and Quality and Postharvest the Effects of Different Edible Coatings on Postharvest Physiology in Eggplant(2022) Yılmaz, Nurettin; Çavuşoğlu, ŞeydaMevcut çalışmada, tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlamak amacıyla patlıcan yetiştiriciliğinde insan sağlığını ve çevre kirliliğini tehdit etmeyen farklı gübre uygulamalarının verim üzerine etkisini araştırmaktır. Ayrıca, çalışmadan elde edilen meyvelere hasat sonrası farklı yenilebilir kaplamalar uygulanarak depolama süresince meyvelerde meydana gelen fiziksel ve biyokimyasal değişimlerin yanı sıra kalikste meydana gelen kararmaların etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla, hasat öncesi fidelere humik asit, solucan ve organomineral gübre uygulanmıştır. Daha sonra hasat edilen patlıcanlar dört gruba ayrılmıştır. Birinci grup meyvelere karboksimetil selüloz, ikinci gruba sodyum aljinat, üçüncü gruba pektin ve dördüncü gruba hiçbir uygulama yapılmadan kontrol olarak değerlendirilmiştir. Çalışma iki yıl yürütülmüştür. Hümik asit ile yetiştirilen patlıcanlarda toplam fenolik içerik, antioksidan kapasite ve fenolik asitler daha yüksek bulunurken, organomineral gübre ile yetiştirilen meyvelerde ise besin elementleri içeriği daha yüksek bulunmuştur. Hasat sonrası yenilebilir kaplamaların ağırlık kaybı, toplam fenolik içerik, antioksidan kapasite, fenolik asitler, solunum hızı, etilen üretimi ve besin elementleri içeriği üzerine etkili olmasının yanı sıra kalikslerde malondialdehit ve polifenoloksidaz inhibisyonu üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yenilebilir kaplamalar uygulandıktan sonra depolanan meyvelerin raf ömrünün 20 gün uzatılabileceği ve depolama süresince kaliteyi en iyi koruyan uygulamaların pektin ve karboksimetil selüloz ile sağlandığı tespit edilmiştir.