Determination of the Wine Quality of Different Apple Cultivars

No Thumbnail Available

Date

2008

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Meyve şarapları üretimi 6. yüzyıldan beri yapılmakta olup; günümüzde de önemli ve kazançlı bir üretim alanı oluşturmaktadır. Ülkemiz, meyve çeşitliliği, yeterliliği ve dolayısıyla bu meyvelerin şaraba işlenmesi açısından çok önemli bir potansiyele sahiptir.Dünyada meyve şarabı üretiminde en çok kullanılan meyve elmadır. Bu çalışmada Türkiye'de en çok pazar payına sahip olan Amasya, Golden delicious ve Starking delicious elma türlerinden 2 farklı S. cerevisiae maya suşu ile 2'şer paralelli bir deneme düzeni kurulmuştur. Elde edilen şaraplarda, elma türlerine ve kullanılan farklı maya suşlarına bağlı olarak ortaya çıkan, şarap kalitesi açısından önemli parametreler, ortaya konularak, şarapların kalitesi karşılaştırmalı olarak belirlenmiştir.Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler ışığında, Türkiye koşullarında yetiştirilen Golden delicious ve Starking delicious türleri, Amasya türüne göre elma şarabı üretimi için daha uygun varyetelerdir. HEFIX 1000 mayası ile Maurivin/AWRI 350 mayası arasında çok ciddi bir farklılık çoğunlukla gözlenmemiş olsa da, gerek şarapların organik asit bileşimleri, gerekse buna bağlı olarak duyusal analiz sonuçlarına göre Maurivin/AWRI 350 mayası ile üretim daha uygun bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Amasya, Golden delicious, Elma, Meyve, Starking delicious, Şarap.
Fruit wine production which has been being occurred since 6th century, is still a beneficial and important food processing area nowadays. Turkey has a very important potential to produce fruit wines because of variable and sufficient growth of fruits in our country.Apple is the most common used fruit for fruit wine production all over the World. Laboratory works have been designed by fermenting the Amasya, Golden delicious and Starking delicious apple varieties? (that have the biggest proportions of Turkish market) musts, with two different S. cerevisiae strains, as two parallels. The quality and the discrepancy parameters of the cider samples that depend on the different apple varieties and yeast strains have been determined.According to the results of our research, Golden delicious and Starking delicious varieties are determined as more applicative for cider production than Amasya variety. Although any critical differences were not observed between HEFIX 1000 and Maurivin/AWRI 350 yeasts, the production with Maurivin/AWRI 350 was found more applicative according to organic acid content of wines and the results of sensory analysis.Key words: Amasya , Apple, Fruit, Golden delicious, Starking delicious, Wine.

Description

Keywords

Gıda Mühendisliği, Elma, Elma Şarabı, Fermentasyon, Fermentasyon Sıcaklığı, Şarap, Şarap Endüstrisi, Şarap Üretimi, Food Engineering, Apple, Apple Wine, Fermentation, Fermentation Temperature, Wine, Wine Industry, Wine Production

Turkish CoHE Thesis Center URL

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

56

Collections

Google Scholar Logo
Google Scholar™