Determination of the Wine Quality of Different Apple Cultivars

dc.contributor.advisor Anlı, R. Ertan
dc.contributor.advisor Güven, Alper
dc.contributor.author Güçer, Yalçın
dc.date.accessioned 2025-06-30T15:55:57Z
dc.date.available 2025-06-30T15:55:57Z
dc.date.issued 2008
dc.department Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Meyve şarapları üretimi 6. yüzyıldan beri yapılmakta olup; günümüzde de önemli ve kazançlı bir üretim alanı oluşturmaktadır. Ülkemiz, meyve çeşitliliği, yeterliliği ve dolayısıyla bu meyvelerin şaraba işlenmesi açısından çok önemli bir potansiyele sahiptir.Dünyada meyve şarabı üretiminde en çok kullanılan meyve elmadır. Bu çalışmada Türkiye'de en çok pazar payına sahip olan Amasya, Golden delicious ve Starking delicious elma türlerinden 2 farklı S. cerevisiae maya suşu ile 2'şer paralelli bir deneme düzeni kurulmuştur. Elde edilen şaraplarda, elma türlerine ve kullanılan farklı maya suşlarına bağlı olarak ortaya çıkan, şarap kalitesi açısından önemli parametreler, ortaya konularak, şarapların kalitesi karşılaştırmalı olarak belirlenmiştir.Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler ışığında, Türkiye koşullarında yetiştirilen Golden delicious ve Starking delicious türleri, Amasya türüne göre elma şarabı üretimi için daha uygun varyetelerdir. HEFIX 1000 mayası ile Maurivin/AWRI 350 mayası arasında çok ciddi bir farklılık çoğunlukla gözlenmemiş olsa da, gerek şarapların organik asit bileşimleri, gerekse buna bağlı olarak duyusal analiz sonuçlarına göre Maurivin/AWRI 350 mayası ile üretim daha uygun bulunmuştur.Anahtar kelimeler: Amasya, Golden delicious, Elma, Meyve, Starking delicious, Şarap.
dc.description.abstract Fruit wine production which has been being occurred since 6th century, is still a beneficial and important food processing area nowadays. Turkey has a very important potential to produce fruit wines because of variable and sufficient growth of fruits in our country.Apple is the most common used fruit for fruit wine production all over the World. Laboratory works have been designed by fermenting the Amasya, Golden delicious and Starking delicious apple varieties? (that have the biggest proportions of Turkish market) musts, with two different S. cerevisiae strains, as two parallels. The quality and the discrepancy parameters of the cider samples that depend on the different apple varieties and yeast strains have been determined.According to the results of our research, Golden delicious and Starking delicious varieties are determined as more applicative for cider production than Amasya variety. Although any critical differences were not observed between HEFIX 1000 and Maurivin/AWRI 350 yeasts, the production with Maurivin/AWRI 350 was found more applicative according to organic acid content of wines and the results of sensory analysis.Key words: Amasya , Apple, Fruit, Golden delicious, Starking delicious, Wine. en_US
dc.identifier.endpage 56
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=biL2P3cCsPgUNjVdV2BsGMpv35ekloi1i2cw2g1ZnSahoPiAYD5AGd4F_Dyvk4mM
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/27621
dc.identifier.yoktezid 179390
dc.language.iso tr
dc.subject Gıda Mühendisliği
dc.subject Elma
dc.subject Elma Şarabı
dc.subject Fermentasyon
dc.subject Fermentasyon Sıcaklığı
dc.subject Şarap
dc.subject Şarap Endüstrisi
dc.subject Şarap Üretimi
dc.subject Food Engineering en_US
dc.subject Apple en_US
dc.subject Apple Wine en_US
dc.subject Fermentation en_US
dc.subject Fermentation Temperature en_US
dc.subject Wine en_US
dc.subject Wine Industry en_US
dc.subject Wine Production en_US
dc.title Determination of the Wine Quality of Different Apple Cultivars
dc.title Farklı Elma Çeşitlerinin Şaraplık Kalitesinin Belirlenmesi en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections