Tuz Stresi Koşullarında Yetiştirilen Soya Fasulyesi (Glycine Max L.)’ Nde Mikoriza Uygulamalarinin Bazı Fizyolojik ve Makro-Mikro Element İçerikleri Üzerine Etkisi

dc.contributor.author Tunçtürk, Rüveyde
dc.contributor.author Tunçtürk, Murat
dc.contributor.author Oral, Erol
dc.contributor.author Şelem, Ezelhan
dc.contributor.author Nohutçu, Lütfi
dc.date.accessioned 2025-05-10T16:56:04Z
dc.date.available 2025-05-10T16:56:04Z
dc.date.issued 2025
dc.department T.C. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.department-temp Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi,Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi en_US
dc.description.abstract Bu çalışma, soya fasulyesinde (Glycine max L.) tuz stresi (0, 50, 100, 150, 200 mM NaCl) altında mikoriza uygulamalarının bitkide bazı biyokimyasal ve makro-mikro özellikler üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada uygulamalar sonrasında soya fasulyesinde klorofil a (17.30-22.61 µg/g TA), klorofil b (3.05-5.78 µg/g TA), toplam klorofil (20.46-27.72 µg/g TA), karetonoid (3.57-4.72 µg/g TA), prolin (0.43-1.81 µg/g TA), MDA (13.1- 18.3 nmol/g), Ca (9.43-12.8 g/kg), K (9.97-11.8 g/kg), Na (0.94-3.52 g/kg), P (1.49-2.44 g/kg), Mg (3.03-3.46 g/kg), Zn (3.71-7.63 g/kg), K/Na (% 3.32-7.17), Mn (23.6-56.5 mg/kg), Mo (0.81-1.26 mg/kg), Cu (0.76-1.78 mg/kg), As (2.17-5.26 mg/kg), Ni (0.99-1.97 mg/kg), Pb (0.07-0.12 mg/kg), Cd (0.06-0.13 mg/kg), Co (0.06-0.08 mg/kg) ve Cr (0.78-1.48 mg/kg) incelenmiştir. Çalışma sonucunda; tuz stresi altındaki bitkilerde mikoriza uygulamalarının klorofil a ve b, toplam klorofil, karotenoid, P, Zn, K/Na, Ca/Na, Mn, Mo, Cu, As, Ni, Pb, Cd, Co ve Cr içeriklerinde azalma yada önce artış sonra azalma meydana gelmiştir. Araştırmada prolin, MDA, Ca, K ve Na değerlerinde artış, Mg değerinde ise istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. ise dalgalı bir seyir izlemiştir. Bor uygulamalarının azot balans indeksi, MDA, flavonol, antosiyanin, antioksidant ve fenolik içeriklerini artırdığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada mikoriza uygulamalarının soya fasulyesinde bazı biyokimysal ve makro-mikro element düzeyleri üzerinde olumlu ve düzenleyici etkiye sahip olduğu olduğu tespit edilmiştir. en_US
dc.identifier.doi 10.29133/yyutbd.1589075
dc.identifier.endpage 148 en_US
dc.identifier.issn 1308-7576
dc.identifier.issn 1308-7584
dc.identifier.issue 1 en_US
dc.identifier.scopus 2-s2.0-105001873923
dc.identifier.scopusquality Q3
dc.identifier.startpage 135 en_US
dc.identifier.trdizinid 1307506
dc.identifier.uri https://doi.org/10.29133/yyutbd.1589075
dc.identifier.uri https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1307506/effect-of-mycorrhiza-applications-on-some-physiological-and-macro-micro-element-contents-in-soybean-glycine-max-l-grown-under-salt-stress-condition
dc.identifier.volume 35 en_US
dc.identifier.wosquality N/A
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Centenary University en_US
dc.relation.ispartof Yuzuncu Yil University Journal of Agricultural Sciences en_US
dc.relation.publicationcategory Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject AMF en_US
dc.subject Biochemical en_US
dc.subject Properties en_US
dc.subject Salt Stress en_US
dc.subject Soybean en_US
dc.title Tuz Stresi Koşullarında Yetiştirilen Soya Fasulyesi (Glycine Max L.)’ Nde Mikoriza Uygulamalarinin Bazı Fizyolojik ve Makro-Mikro Element İçerikleri Üzerine Etkisi en_US
dc.type Article en_US
dspace.entity.type Publication

Files