The Provision of Sea Animals in Terms of Their Patability or Unpatability

dc.contributor.advisor Candan, Abdurrahman
dc.contributor.author Şen, Muhammed Salih
dc.date.accessioned 2025-05-10T20:07:36Z
dc.date.available 2025-05-10T20:07:36Z
dc.date.issued 2023
dc.department Sosyal Bilimler Enstitüsü / Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.description.abstract Bu çalışmamızda mezhepler arasındaki temel prensip ve deliller ele alınarak deniz hayvanlarının tüketilmesinin helâl, haram ve mekruh olarak hükümlendirilmesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız bir giriş ve üç bölümden müteşekkildir. Girişte konunun kapsamı, amacı ve yöntemi ele alınmıştır. Birinci bölümde, tüketilmesine helâl hükmü verilen deniz hayvanlarının tayyib, tüketilmesine haram hükmü verilen deniz hayvanlarının habîs olarak değerlendirilmesi sebebiyle tayyib ve habîs kavramları izah edilmeye çalışılmıştır. Daha sonrasında helâl, haram, mekruh ve hût kavramları genel olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde, hayvanların hükmü belirlenmeye çalışılırken esas alınan ilke ve yöntemler, mezhepler arasındaki algılayış farklılıkları dikkate alınarak izah edilmeye gayret edilmiştir. Üçüncü bölümde, Ehl-i sünnet olarak isimlendirilen mezheplerin temel kaynaklarında deniz hayvanlarının tüketilmesine verdikleri hükümler, bu hükümlere ulaşırken kullanmış oldukları deliller ve mezhep içerisindeki farklı görüşler ele alınmış, gerekli görülen yerlerde değerlendirmelere yer verilmiştir.
dc.description.abstract In our this study, the resparch of canswing sea animals in the aspect of halal, illicit and mushbooh hondling sectoriun proofs and criterions has been aimed. Our study consist of three ports which are introduction, budy and conclusion In the first port, the content, the aim and the method of plot have been hondlend. In the first port, these two concepts whic are permissible and mallignant have been generally tried to be expluined because consuming sea animals whic are regurded as permissible are named tayyeb and ronsuming the other ones whic aren't regarded as permissible are named malignant. Consuming a food is generally evaluated as illieit, mushbooh or halal. In the secont port; when it is tried to be determined the provision of animals, the principles and the methods which are based on have been endeavared to be explained within the frame of sectarian perception. In the third purt, in the primary sources of sects which are followers of sunnah, their provisions adjudged by them for consuming sea animals, the proofs used by them when coming up with these provisions, different perceptions in the sect have been handled and evaluations, when it is needed, have been ranked. en_US
dc.identifier.endpage 113
dc.identifier.uri https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=S2eMu1TIwY_v4mYv58xAryH-4Z6uRCPRW6D1NBkiLHiwIahpgB6njp6Ir4YUGZm7
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/20.500.14720/21109
dc.identifier.yoktezid 835905
dc.language.iso tr
dc.subject Din
dc.subject Religion en_US
dc.title The Provision of Sea Animals in Terms of Their Patability or Unpatability en_US
dc.title.alternative Yenilip Yenilmemesi Açısından Deniz Hayvanlarının Hükmü en_US
dc.type Master Thesis en_US
dspace.entity.type Publication

Files

Collections