Orta Asya'dan Balkanlar'a Türklerde Pişi ve Helva Pişirme Geleneği

No Thumbnail Available

Date

2008

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Sünnî ya da Alevî/Bektaşî Türkleri arasında binlerce yıldır “yağ kokutma” geleneği sürmektedir. Türkler Gök Tanrı’nın rızasını kazanmak için kandil ve arefe günleri ile cenaze sonrası pişi/lokma ve helva pişirirler. Alevî/Bektaşîlerde “kansız kurban” olarak adlandırılan bu tören makalemizin konusunu teşkil etmektedir. Daha sonra bunlar konu komşuya dağıtılır. Bu yazıda da bu geleneğin günümüze yansımaları işlenmiştir.

Description

Keywords

Folklor, Tarih, Din Bilimi, Kültürel Çalışmalar

Turkish CoHE Thesis Center URL

WoS Q

N/A

Scopus Q

Q3

Source

Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Volume

0

Issue

45

Start Page

69

End Page

82