Doktora Tezleri
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12
Browse
Browsing Doktora Tezleri by Department "Fen Bilimleri Enstitüsü / Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı / Bahçe Bitkileri Bilim Dalı"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Doctoral Thesis The Effects of 1-Mcp (1-Methylcyclopropene) and Edible Coating Materials on the Storage and Shelf Life of Red Chief Standart Apple Variety and Kirmizi Asli̇k, Pamuk Local Apple Varieties(2023) Tekin, Onur; Çavuşoğlu, ŞeydaÇalışmada, Van ekolojik koşullarında yetiştirilen Pamuk Elma ve Kırmızı Aslik mahalli elma çeşitleri ile Red Chief standart elma çeşidinde 1-MCP (625 ve 1250 ppb 1-MCP), yenilebilir kaplama malzemesi (%2 jelatin ve %2 kitosan) ve kombin uygulamalarının (1-MCP+yenilebilir kaplama malzemesi) depo ve raf ömrü üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada; ağırlık kaybı, pH, suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), meyve eti sertliği, meyve kabuk ve et rengi, solunum hızı, dışsal etilen miktarı, malondialdehit (MDA), polifenol oksidaz (PPO), toplam fenolik içeriği, toplam antioksidan kapasitesi, bireysel fenolik içeriği ve organik asitlerde meydana gelen değişimler araştırılmıştır. Önemli kalite kriterleri bakımından (ağırlık kaybı, pH, TEA, SÇKM, meyve eti sertliği, solunum hızı, dışsal etilen miktarı, MDA, toplam fenolik içeriği ve toplam antioksidan kapasitesi) her üç elma çeşidinde birinci (2019) ve ikinci (2020) yıl, depo ve raf ömründe kombin uygulamalarının %75 oran ile etkili olduğu, özellikle %22'lik oran ile %2 jelatin+625 ppb 1-MCP uygulamasının en etkili uygulama olduğu belirlenmiştir. Pamuk Elma ve Kırmızı Aslik mahalli elma çeşidinin 130 gün depo ve 130+7 gün raf ömründe, Red Chief standart elma çeşidinin 270 gün depo ve 270+7 gün raf ömründe kombin uygulamaları ile başarılı bir şekilde depolanabileceği belirlenmiştir. Depolama çalışmalarında mahalli elma çeşitleri yeterince yer almamaktadır. Mahalli elmalar ülkemizin önemli bir genetik zenginliği olup, yetiştiği bölgelerde sevilerek tüketilmektedir. Çalışmamamızda biyoaktif bileşenler açısından mahalli elmaların standart elma çeşitlerine göre daha zengin yapıda olduğu belirlenmiştir.Doctoral Thesis The Effects of Variousfertilizer Compositions on Fruit Quality and Productivity of the Figtree (ficus Carical.) Cv. Benatty in Duhok, Iraq(2025) Mustafa, Hemın Jalıl; Yaviç, Adnan; Salıh, Shukri HajiBu araştarma ile 'Benatty' incir çeşidinin büyüme özellikleri, verim performansı ve meyve kalitesi üzerinde organik gübre, üre ve nano gübre uygulamalarının etkileri araştırılmıştır. Organik gübre, üre ve nano gübrelerin kontrol uygulamasına göre gerek bireysel gerekse kombinasyon şeklindeki uygulamarı ağaç ve meyve gelişim parametreleri ve besin içerikleri (vejetatif büyüme özellikleri, yaprak protein ve besin içerikleri, meyve verim ve kalite özellikleri, meyve besin içerikleri) üzerinde önemli etkileri olmuştur. 20 kg ağaç-1 organik gübre + %1,5 üre kombinasyonu sürgün uzunluğu, yaprak alanı, yaprak kuru maddesi, yaprak toplam proteini, yaprak besin içeriği (azot, fosfor ve magnezyum), ağaç başına toplam meyve sayısı, ağaç başına toplam verim, hektar başına toplam verim, toplam çözünür katı madde, toplam flavonoidler, toplam karotenoidler, meyve besin içeriği (fosfor ve kalsiyum) değerlerini iyileştirmiştir. 20 kg ağaç-1 organik gübre + %0,75 üre kombinasyonu yaprak toplam klorofil içeriği, yaprak besin içeriği (potasyum, demir ve çinko), meyve kuru ağırlığı, toplam çözünebilir katı madde, C vitamini, toplam antioksidanlar, toplam fenoller ve meyvenin potasyum içeriğini önemli ölçüde artırmıştır. 20 kg ağaç-1 organik gübre + 4 mL L-1 nano gübre kombinasyonu sürgün uzunluğu, yaprak alanı, yaprak toplam klorofil içeriği, yaprak kuru maddesi, yaprak toplam proteinleri, yaprak azot içerikleri, meyve çapı, ağaç başına toplam meyve sayısı, ağaç başına toplam verim, hektar başına toplam verim, toplam çözünür katı madde, toplam fenoller, toplam proteinler ve meyve besin içeriklerini (nitrojen ve demir) artırmıştır. 4 mL L-1 nano gübre + üre %1.5 kombinasyonu sürgün uzunluğu, yaprak alanı, yaprak kuru maddesi, yaprak besin içeriği (fosfor ve magnezyum), ağaç başına toplam meyve sayısı, toplam çözünebilir katı madde, toplam karotenoid ve meyve kalsiyum içeriğinde önemli iyileşmelere neden olmuştur. Üçlü kombinasyon olarak uygulanan 20 kg ağaç-1 organik gübre + 4 mL L-1 Nano gübre + %1,5 üre uygulaması da sürgün uzunluğunu, yaprak toplam klorofil içeriğini, yaprak kuru maddesini, yaprak toplam proteinlerini, yaprak besin maddesi içeriklerini (azot, fosfor ve magnezyum) iyileştirmiştir.